DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES

Historie

De Reddingsbrigade Naarden is opgericht in september 1968 onder de naam Reddingsbrigade Nardinc, vernoemd naar de Vesting bunker in de binnenstad van de vestingstad Naarden gelegen aan het Promersplein. De reddingsbrigade werd opgericht naar aanleiding van de verdrinkingsdood van een man in het Naardermeer. Begonnen werd met het geven van instructie aan kinderen en volwassenen om zo meer mensen bekend te maken met het zwemmend redden. De lessen werden gegeven in het oude zwembad in Naarden. De reddingsbrigade was aan het groeien wat ledenaantal betreft en had vroeger 350 leden! Er kwamen zelfs leden uit Amsterdam en Diemen.
 
Een aantal jaren later kreeg de reddingsbrigade haar eerste reddingsboot. Hiermee begon het varend redden en werden bewakingen uitgevoerd op het water. Ook kwam er een reddingspost nabij de Hollandsebrug bij de voormalige werkhaven. De vereniging beschikte over maarliefst vier onderkomens. Één nabij de Hollandsebrug, de “Havenpost”, fort Ronduit en een reddingspost op het Muiderzand in de toenmalige IJsselmeerpolder (hetgeen nu bekend staat als Almeerderzand).

In de vestingwerken had de reddingsbrigade haar onderkomen in het Fort Ronduit. Het fort was uitermate geschikt voor het onderhoud aan de boten, voor het geven van opleidingen en het houden van vergaderingen. De tweede reddingspost op het Muiderzand werd in het hoofdseizoen elk weekeinde bemand omdat dit strand veel badgasten trok. In 1985 is uit de Reddingsbrigade Naarden de Almeerse Reddingsbrigade ontstaan. Eerst als afdeling van de Reddingsbrigade Naarden, later als zelfstandige vereniging. Zij hebben de reddingspost op het Muiderzand dan ook overgenomen. Het Muiderzand kreeg vele jaren later een naamsverandering en heet nu Almeerderzand.

Anno 2013 heeft de reddingsbrigade haar onderkomen op de jachthaven Naarden in het Naarderbos. De reddingspost heet nog steeds 'Havenpost'. Géén van de eerdere onderkomens zijn nog door de reddingsbrigade in gebruik. Het fort Ronduit werd financieel te duur om te blijven gebruiken en is nu een monument. De huidige snelle reddingsboot welke in 2008 in gebruik is genomen is vernoemd naar het fort Ronduit. De reddingsboot heet dan ook reddingsboot Ronduit. 

Het huidige onderkomen op de jachthaven biedt ook aanlegplaatsen voor de twee reddingsboten. De reddingsboot Johanna Smidt is destijds voortgekomen uit een legaat en sponsoring. Het schip is nog steeds in gebruik en bewijst zich keer op keer. Het onderkomen op de jachthaven Naarden, heet nog steeds “Havenpost” en is in 2006 volledig gerenoveerd.