De redders van de Reddingsbrigade Naarden voerden in 2013 in totaal 43 reddings- en hulpverleningsacties uit in opdracht van het Kustwachtcentrum te Den Helder. Hierbij brachten zij 76 mensen veilig aan de wal of hielp hen juist verder op weg. Tijdens 25 reddings- en hulpverleningsacties was de reddingsboot uit Naarden de enig beschikbare reddingsboot op het water. Bij de overige reddingsacties werd samengewerkt met de reddingsboten van de KNRM en in een drietal gevallen was medische hulp van een ambulance of dokter noodzakelijk.
In de laatste jaren worden de randmeren steeds drukker bezocht en bevaren en neemt de recreatievaart toe. Verder worden de Randmeren ook steeds meer bevaren door veerboten, rondvaartboten en partyschepen met grote aantallen opvarenden aanboord. Het komt dan ook steeds vaker voor dat er meerdere reddingsacties gelijktijdig plaatsvinden en het aantal mensen in nood toe neemt. In het afgelopen jaar kwam het zelfs in een tweetal gevallen voor dat er op hetzelfde moment 3 reddingsacties tegelijkertijd plaats vonden waarbij meerdere reddingsboten werden ingezet. Hierdoor ontstaat een steeds grotere behoefte aan meerdere beschikbare reddingsboten in de regio van Naarden.
Door het intrekken van de subsidie kan de Reddingsbrigade Naarden geen reddingsboot meer operationeel houden en komt de hulpverlening op het te water in gevaar. De dichtstbijzijnde reddingsboot van het KNRM-station Huizen had in 2013 maarliefst 129 hulpverleningen. Dit zijn er meer dan de norm van maximaal 100 hulpverleningen die de KNRM per station stelt om de vrijwilligers (en hun werkgevers) niet te zwaar te belasten. Bij het wegvallen van Reddingsbrigade Naarden wordt de werkbelasting van de omliggende reddingsboten en vrijwilligers verhoogt, daarnaast ontstaan er onwenselijke wachttijden op hulpverlening, ontstaan er (capaciteit)problemen bij meerdere hulpverleningsverzoeken tegelijkertijd en bij hulpverleningen met grote aantallen opvarenden.
Preventie en sport
Door het intrekken van de subsidie komt ook de locale sportvoorziening die de Reddingsbrigade Naarden biedt in gevaar. Een zeventigtal kinderen ‘zitten op de reddingsbrigade’ en krijgen op dinsdagavond les in het zwemmend redden in het Zwembad de Lunet in Naarden. Naast het leren van reddingsvaardigheden om jezelf en anderen te kunnen redden is er ook aandacht voor de verbetering van zwemslagen en conditie. Door het wegvallen van schoolzwemmen zijn er steeds meer kinderen in Nederland die niet of nauwelijks kunnen zwemmen. Met het opleiden van de kinderen in het zwemmend redden wordt niet alleen de sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen verbeterd maar kunnen zij ook hun vriendjes en vriendinnetjes in problemen helpen.
Naast de jeugdleden zwemmen er ook (jong)volwassenen en senioren bij de reddingsbrigade. Zij zwemmen recreatief baantjes, trainen voor zwemwedstrijden en zwemmarathons en werken zodoende aan hun conditie en gezondheid. Door het groeiend aantal senioren ontstaat er steeds meer behoefte aan een sport waar senioren zonder risico op blessures kunnen werken aan hun conditie en vitaliteit. De reddingsbrigade biedt senioren dan ook een speciaal wekelijks zwemuurtje aan.
Wegvallen van de reddingsbrigade
Met het intrekken van de subsidie komt het aantal reddingsboten en de capaciteit voor het redden van mensen in gevaar. Hiermee komt de hulp voor diegenen die het nodig hebben in gevaar wat een onverantwoorde keuze is. Daarnaast komt er een locale sportvoorziening in gevaar waar jong en oud worden opgeleid in het redden van mensen. De redders van de Reddingsbrigade Naarden slaan dan ook een noodkreet richting de verantwoordelijke overheden om hun verantwoording te nemen als het gaat om veiligheid en hulpverlening op de Randmeren en de zwemveiligheid en conditie van de kinderen in Naarden.