Afgelopen zaterdag, 30 juni, heeft de Reddingsbrigade Naarden een nieuwe reddingsboot in gebruik genomen. De nieuwe reddingsboot is een Tinn Silver 550 RESCUE en is 5,50 meter lang en wordt voortgestuwd door een 75 PK sterke buitenboordmotor. De nieuwe reddingsboot is door Reddingsbrigade Nederland in bruikleen gestationeerd bij de Reddingsbrigade Naarden en vervangt de oudere en kleinere reddingsboot van het type Rescue 3.
De nieuwe reddingsboot werd door Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigades Nederland, symbolisch overhandigd aan de jeugdleden van de reddingsbrigade, zij zijn immers de lifeguards van de toekomst. De nieuwe reddingsboot maakt ook onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot en is ontwikkeld om te varen in ondiep water voor het evacueren van mensen bij grote watercalamiteiten en overstromingen in Nederland. De nieuwe reddingsboot zal ook in regio worden ingezet voor hulpverleningstaken en bij de beveiliging van evenementen op en rond het water.
De nieuwe reddingsboot is gedoopt door Anita Withake-Merks, dochter van één van de oprichters van de Reddingsbrigade Naarden en al 49 jaar lid van de reddingsbrigade, en Burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren, tevens beschermheer van de Reddingsbrigade Naarden. Na de doop van de nieuwe reddingsboot is deze direct ingezet tijdens de open dag van de reddingsbrigade. De aankomende tijd zal er veel met de nieuwe reddingsboot geoefend gaan worden.
Nationale Reddingsvloot
De Nationale Reddingsvloot is opgericht om hulp te kunnen bieden bij grote watercalamiteiten en overstromingen. De aanleiding voor de Nederlandse regering om een Nationale Reddingsvloot in het leven te roepen was de watersnoodramp van 1953. Deze watersnoodramp in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant eiste honderden slachtoffers. De oprichting en financiering werd destijds mogelijk gemaakt door het Nationaal Rampenfonds.
In 2016 is begonnen met het ontwikkelen van een toekomstbestendige regionale en nationaal opschaalbare reddingsvloot die onder de verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio’s valt. Nederland is ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s; daarvan zijn er 22 met een overstromingsprofiel. Deze 22 veiligheidsregio’s zijn betrokken bij de vorming van de nieuwe Nationale Reddingsvloot. Zij leveren allemaal een reddingsgroep bestaande uit 4 reddingsvaartuigen die op een trailer staan en geschikt zijn voor inzet in ondergestroomd gebied. Alle 88 varende eenheden hebben 24/7 een ploeg van 4 personen klaar staan om ingezet te kunnen worden.
In de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek bestaat de reddingsgroep uit drie reddingsvaartuigen van de Reddingsbrigade Nederland. Deze vaartuigen worden bemand vanuit de lokale reddingsbrigades Blaricum, Huizen en Naarden. Brandweer Gooi en Vechtstreek verkent of zij het vierde reddingsvaartuig kan leveren en bemensen. De nieuwe samenwerking van de vloot met de combinatie brandweer en reddingsbrigade levert beide organisaties veel op omdat zij direct van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen aanvullen.