Watersporters zijn vanaf maandag 17 augustus 2020 zelf verantwoordelijk om maritieme assistentie (pechhulp) te regelen bij niet-spoedeisende hulp. Het gaat hierbij om situaties waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Voor watersporters in problemen op het Gooimeer, IJmeer en Zuidelijk deel van het Markermeer opent de Reddingsbrigade Naarden een hulplijn zodat watersporters hulp kunnen inschakelen.
Vanaf maandag 17 augustus dienen watersporters in problemen zelf een hulpverlener in te schakelen bij niet-spoedeisende zaken. Bij deze maritieme assistentie is er geen spoed, maar wel hulp benodigd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan motorproblemen, mastbreuk of wanneer u met uw schip bent vast gelopen op een ondiepte en er geen sprake is van direct gevaar voor levens en/of vaartuigen. In dit soort minder spoedeisende situaties kunnen watersporters op het Gooimeer, IJmeer en Zuidelijk deel van het Markermeer de hulplijn bellen van de Reddingsbrigade Naarden. In geval van motorstoring brengt de reddingsbrigade u naar de dichtstbijzijnde veilige (thuis)haven. Het telefoonnummer van de Reddingsbrigade Naarden hulplijn is 035-6940791.
Bij spoedeisende hulp (noodgevallen) op het water, er is dan sprake van acuut gevaar of is er gevaar voor levens en/of vaartuigen, kunnen watersporters alarm slaan via de Nederlandse Kustwacht via marifoonkanaal 16 of telefonisch via 0900-0111. Het Kustwachtcentrum zal dan een beschikbare reddingsboot alarmeren. Ook bij twijfel of een calamiteit een noodgeval is of dat er slechts maritieme assistentie benodigd is, kan er contact opgenomen worden met de Nederlandse Kustwacht. Mocht de situatie toch niet spoedeisend zijn, dan zal de kustwacht de hulpvrager verzoeken zelf een hulpverlener in te schakelen, beoordeelt de kustwacht de situatie als een noodgeval dan wordt er een beschikbare reddingsboot gealarmeerd.
De hulp van de reddingsbrigade is altijd gratis. De Reddingsbrigade Naarden is een vrijwilligersorganisatie en ontvangt geen subsidie van de overheid. De reddingsbrigade is voor haar inkomsten afhankelijk van de donaties en giften van donateurs. Ook geredden wordt gevraagd of zij na hulpverlening een donatie willen doen en donateur willen worden van de reddingsbrigade. Dankzij donaties helpt u de reddingsbrigade om de kosten die gemaakt worden voor de hulpverlening, het opleiden van mensen, het onderhouden van het materiaal en de brandstofkosten te kunnen betalen. Dankzij de steun van donateurs kan de reddingsbrigade nu en in de toekomst gratis hulp blijven bieden aan hen die het nodig hebben op het water.