De Reddingsbrigade Naarden is opgericht in september 1968 onder de naam Reddingsbrigade Nardinc, vernoemd naar de Vesting bunker in de binnenstad van de vestingstad Naarden gelegen aan het Promersplein. De reddingsbrigade werd opgericht naar aanleiding van de verdrinkingsdood van een man in het Naardermeer. Begonnen werd met het geven van instructie aan kinderen en volwassenen om zo meer mensen bekend te maken met het zwemmend redden. De lessen werden gegeven in het oude zwembad in Naarden. De reddingsbrigade was aan het groeien wat ledenaantal betreft en had vroeger 350 leden! Er kwamen zelfs leden uit Amsterdam en Diemen.

Een aantal jaren later kreeg de reddingsbrigade haar eerste reddingsboot. Hiermee begon het varend redden en werden bewakingen uitgevoerd op het water. Ook kwam er een reddingspost nabij de Hollandsebrug bij de voormalige werkhaven. De vereniging beschikte over maarliefst vier onderkomens. Één nabij de Hollandsebrug, de “Havenpost”, fort Ronduit en een reddingspost op het Muiderzand in de toenmalige IJsselmeerpolder (hetgeen nu bekend staat als Almeerderzand).

 

In de vestingwerken had de reddingsbrigade haar onderkomen in het Fort Ronduit. Het fort was uitermate geschikt voor het onderhoud aan de boten, voor het geven van opleidingen en het houden van vergaderingen. De tweede reddingspost op het Muiderzand werd in het hoofdseizoen elk weekeinde bemand omdat dit strand veel badgasten trok. In 1985 is uit de Reddingsbrigade Naarden de Almeerse Reddingsbrigade ontstaan. Eerst als afdeling van de Reddingsbrigade Naarden, later als zelfstandige vereniging. Zij hebben de reddingspost op het Muiderzand dan ook overgenomen. Het Muiderzand kreeg vele jaren later een naamsverandering en heet nu Almeerderzand.

50 jaar later…
Op 1 september 2018 bestaat de Reddingsbrigade Naarden 50 jaar. De reddingsbrigade heeft veel veranderingen door staan in de loop der tijd. De reddingsbrigade heeft nog steeds haar onderkomen op de jachthaven Naarden in het Naarderbos. De “Havenpost” bestaat niet meer, maar de reddingsbrigade heeft een ander onderkomen gekregen op de jachthaven. Verder heeft de reddingsbrigade nog steeds een deel van het fort Ronduit in gebruik en is het gehele complex is nu een monument.

De reddingsbrigade bestaat op dit moment uit ca. 140 leden waarvan 8 instructeurs en 15 lifeguards. De huidige snelle reddingsboot, welke in 2008 in gebruik is genomen, is vernoemd naar het fort Ronduit. De reddingsboot heet dan ook reddingsboot Ronduit.

Doordat de subsidie stop werd gezet in 2015 werd de reddingsbrigade voor haar inkomsten op zich zelf aangewezen. Een wijziging van koers en strategie was noodzakelijk. De reddingsbrigade verkrijgt haar inkomsten door het bieden van ondersteuning tijdens evenementen op en rond het water en dankzij donaties en giften.

Vijf decennia na de oprichting is de Reddingsbrigade Naarden nog steeds springlevend en bruist van de activiteiten. Nog steeds geeft de reddingsbrigade invulling aan de oorspronkelijke doelstelling, namelijk de verdrinkingsdood voorkomen en bestrijden. Dit doet zij nog steeds door het opleiden van jeugd en volwassenen tot zwemmend redder en lifeguard en door het daadwerkelijk verlenen van hulp aan watersporters en beroepsvaart op de Zuidelijke Randmeren. De Reddingsbrigade Naarden maakt ook nog steeds onderdeel uit van de Nationale Reddingsvloot.

Zwemmend en varen redden sinds 1968!

 

Steun de Reddingsbrigade Naarden

Word donateur en help ons redden!