Als door gewinterde watersporter gebeurt u natuurlijk niets. Echter juist op het water blijkt dat een ongelukje in een klein hoekje zit. Een aanwakkerende wind, een onverwachte golf of gewoon (motor)pech kunnen leiden tot een inzet van een reddingsboot. Op het water kunt u nu éénmaal niet even uw boot aan de kant parkeren en rustig wachten op hulp. Daarom is het noodzakelijk dat een reddingsboot snel en professioneel hulp verleent voordat een situatie verslechtert en grotere gevarenrisico’s ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een boot die stuurloos of zonder motorvermogen rond drijft op het water.

Hulpverlening op het water is anders geregeld dan op het land. De reddingsbrigade is op het water bij uitstek dé hulpverlenende organisatie. Zij is breed en snel inzetbaar. Hierbij wordt samengewerkt met andere hulpverleningsorganisaties zoals brandweer, ambulance, politie, KNRM en het kustwachtcentrum. De reddingsbrigade is dan ook aangesloten op het communicatiesysteem C2000 om de samenwerking met andere hulpverleners vlekkeloos te laten verlopen.

Hoofddoel is en blijft natuurlijk het redden van mens en dier. Echter, als boten kampen met motorstoring of gestrand zijn en er niet snel hulp wordt verleend kunnen deze situaties leiden tot grote (ongevals)risico’s voor opvarende(n) en mede watersporters. Het is dan ook juist om deze reden dat de reddingsbrigade ook gestrande boten los trekt en boten met motorstoring sleept naar de dichtstbijzijnde veilige haven.

Steun de Reddingsbrigade Naarden

Word donateur en help ons redden!